Skip to main content

Prodaja sadnog materijala

Prodaja sadnog materijala

Rimski

Sorta Rimski potiče iz Italije i jedna je od najzastupljenijih na našim prostorima.
Ima srednje bujnu krošnju.
Lešnik Rimski cveta i sazreva kasnije - između 5. i 15. septembra.
Plod je krupan (3-3,5g), okruglog oblika. U gronji se obično nalazi između 3 i 5 plodova.
Zreli plodovi lako ispadaju iz gronje, ljuska je tanka i s obzirom na to, ova sorta lešnika veoma se lako prerađuje.
Randman je visok (40-45%). Jezgro je krupno, slatkog ukusa, izražene arome.
Izrazito popularan i cenjen u konditorskoj industriji I za stonu potrošnju.

Halski Džin

Sorta Halski Džin potiče iz Holandije, ima bujnu krošnju i veoma je rodan.
Ova sorta kasno cveta i sazreva - između 5. i 15. septembra. Otporan je na niže temperature.
Ljuska je deblja, ali plodovi su pravilog okruglog oblika tako da se lako prerađuje.
Plod je izrazito krupan (3,5-3,8g), okruglog oblika. U gronji se obično nalaze 3-4 ploda.
Randman je srednji (38-41%). Jezgro je izrazito krupno, ukusno, aromatično i veoma popularno kao konzumni proizvod.
Najbolje ga oprašuju: Noccione, Rimski, Cosfort, Ludolf, Tonda Đentile Romana.

Ludolf

Sorta Ludolf potiče iz Nemačke, ima izrazito bujnu krošnju.
Ludolf cveta srednje kasno i sazreva srednje kasno - između 1. i 10. septembra.
Plod je srednje krupnoće(2,8g). Okruglastog oblika sa blagim špicem na kraju. U gronji se obično nalaze 3-5 ploda.
Randman srednje visok(39-42%). Jezgro je srednje krupnoće, ukusno, izrazito aromatično.
Najčešće se koristi kao oprašivač, kod sorti: Rimski, Noccione, Tonda Đentile Romana.

Noccione

Sorta Nocchione potiče iz Italije,  ima srednje bujnu krošnju i često se koristi kao glavni oprašivač.
Ova sorta cveta ranije i sazreva na vreme - između 1. i 5. septembra.
Plod je srednje krupnoće(2,8-3,3g), okruglastog oblika. U gronji se obično nalazi između 4 i 6 plodova.
Zreli plodovi lako ispadaju iz gronje, ljuska je tanka i s obzirom na to, ova sorta lešnika veoma se lako prerađuje.
Randman je srednje visok (39-42%). Jezgro je srednje krupno, slatkog ukusa, izražene arome, pogodan za pečenje.

Tonda Đentile Romana

Sorta Tonda Đentile Romana potiče iz Italije. Najviše se gaji u srednjoj Italiji i ima srednje bujnu krošnju.
Tonda Đentile Romana cveta rano i sazreva rano - između 20. i 30. avgusta.
Plod je srednje krupnoće(oko 2,7g), okruglog oblika, tanke ljuske, jednostavan za preradu. U gronji se nalazi od 3 do 5 plodova.
Randman je visok (40-45%). Jezgro je srednje krupnoće, izrazite arome i predstavlja jednu od popularnijih sorti, veoma je cenjen u
konditorskoj industriji.
Koristi se kao osnovna sorta i kao oprašivač.

Tonda Đentile de Lalanga

Sorta Tonda Đentile de Lalanga potiče iz Italije iz regije Piamonte i ima srednje bujnu krošnju.
Tonda Đentile de Lalanga cveta rano i sazreva rano - između 20. i 30. avgusta.
Plod je srednje krupnoće (2,5-2,9g). Okruglog je oblika, tanke ljuske, jednostavan za preradu. U gronji se nalazi 3 od 5 plodova.
Randman je visok (40-45%). Jezgro je srednje krupnoće, ukusan, specifične arome. Koristi se kao osnovna sorta.
Najčešće ga oprašuju: Noccione, Romana, Cosfort, Rimski, Halski Džin.

Istarski okrugli

Sorta Istarski okrugli je poreklom iz Istre i ima srednje bujnu krošnju.
Istarski okrugli cveta kasno, a sazreva između 1. i 10. septembra što ga svrstava u kasnije sorte.
Plod je krupan (3,8g). Okruglastog oblika sa blagim izduženjem, ljuska je srednje debljine, jednostavan za preradu. U gronji se nalazi 3-4 ploda.
Ima srednji randman (38-42%). Jezgro je blago izduženo, ukusno. Ova sorta najčešće se koristi kao oprašivač.
Istarski okrugli se koristi kao oprašivač, za sorte: Rimski, T.G Romana, T.G de Lalanga, Noccione, Halski Džin.

Costford

Costford je sorta iz Engleske. Nema bujnu krošnju i listovi su mu takođe sitniji.
Cosfort cveta srednje rano i sazreva između 5. i 15. septembra.
Plod je sitan i izrazito duguljast.
Randman je visok (40-43%).
Cosfort je jedan od najboljih oprašivača, broj prolećnih resa je znatno veći nego kod drugih sorti.
Rese su pune polena. Na svakoj plantaži se preporučuje Cosfort kao jedan od oprašivača.